Wat is shiatsu?

 

Klassieke shiatsu is een manuele behandelvorm welke bestaat uit het behandelen van energiebanen middels ontspannen druk. De levensenergie stroomt door een netwerk van meridianen (energiebanen) in ons lichaam en verbind alles met elkaar. Wanneer de Ki langdurig wordt verstoord en stagneert, kunnen er klachten ontstaan waaruit zich eventueel ziekten kunnen ontwikkelen. Voor een goede gezondheid streven we naar een vrije, harmonieuze stroom van levensenergie in het lichaam. De energiebanen (meridianen) staan in directe verbinding met de organen en hebben zo invloed op alle lichaamsfuncties.

 

Shiatsu geeft een diepe ontspanning en heft eventuele blokkades op door een ongehinderde stroom van levensenergie en bloedcirculatie te bevorderen. Het bevordert, evenals acupunctuur, de natuurlijke energie en het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het zorgt voor een diepe ontspanning, balans en innerlijke rust.

 

In de traditionele oosterse geneeskunde staat de mens en zijn leefomgeving centraal. De focus ligt hierbij niet op ziekte, maar op de levensenergie, Ki genoemd waarbij we op zoek gaan naar de oorsprong van de klacht of verstoring van energie. Alle aspecten van de mens worden dus nader bekeken. Er wordt gekeken naar de levenswijze, voeding, mentale gemoedstoestand, lichaamshouding evenals naar de invloeden van buitenaf. Door naar de invloeden binnen en buiten de mens te kijken, is het mogelijk om een duidelijker beeld van de Ki stroom te vormen.

 

Tijdens een therapeutische sessie wordt er tevens een diagnose gesteld aan de hand van vier criteria, namelijk: bo-shin: observeren, bun-shin: luisteren, mon-shin: vragen stellen (anamnese) en setsu-shin: aanraking. Tijdens de setsu-shin wordt gewerkt door de Hara (de buik), aan de buitenzijde, met de hand rustig te bevoelen om zo de balans van Yin en Yang in het lichaam te meten.

 

Hiermee kom je dichterbij de kern van de persoon zelf want de Hara staat in Japan voor wat bij ons de persoonlijkheid en karakter van iemand is. In combinatie met de andere stappen krijgt de behandelaar een beter inzicht in de disbalans of klacht van de cliënt. Aan de hand hiervan wordt een behandeling op maat gegeven.

 

Daarnaast geeft shiatsu ook een diepe ontspanning, het werkt preventief, herstellend en verzachtend. Je kunt dus altijd een fijne behandeling ondergaan ongeacht of je nu klachten hebt of gewoon behoefte aan een ontspannen moment voor jezelf.

 

Oriëntatie: Voorafgaand hebben we eerst een (vrijblijvend) telefonisch oriëntatiegesprek om nader kennis te maken, verdere uitleg te geven en te ontdekken of dit momenteel het beste bij je past of dat er eventueel toch een ander advies nodig is. Wil je meer informatie, ontdekken wat Tao Touch Balans voor jou persoonlijk kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier.

Voor wie is shiatsu geschikt?

  • Shiatsu is een manuele therapie die een positief effect kan hebben op uiteenlopende klachten van acute en/of chronische aard.

  • Door het reguleren van de energiestromen in het lichaam, verbetert de balans in de energiehuishouding en zal een behandeling je vitaliseren. Het werkt ontspannend, het versterkt de weerstand en het lichaamsbewustzijn.

  • Shiatsu verbetert het zelf herstellend vermogen van jouw lichaam door de natuurlijke kracht ervan te activeren en is daarom geschikt voor alle leeftijden en nagenoeg alle lichaamscondities.

 

Contra indicaties

 

Shiatsu is af te raden bij:

  • Koorts

  • Zware virusinfecties
  • Vlak na een operatie
  • Aandoeningen als kanker (ten tijden van bestraling e/o chemobehandeling).
  • Shiatsu wordt niet gegeven wanneer iemand verslaafd is (of onder invloed is van) aan alcohol of drugs.
  • N.B: Shiatsu is een essentiële investering in jezelf en jouw gezondheid echter klassieke shiatsu is nooit een vervanging van een medische behandeling, raadpleeg bij (ernstige) klachten daarom altijd eerst de arts!
  • Shiatsu kan ook heel goed samengaan met een reguliere behandeling of in combinatie met een andere alternatieve therapie.