Wat is shiatsu?

Klassieke shiatsu is een manuele behandelvorm welke bestaat uit het behandelen van energiebanen middels ontspannen druk. De levensenergie stroomt door een netwerk van meridianen (energiebanen) in ons lichaam en verbind alles met elkaar. Voor een goede gezondheid streven we naar een vrije, harmonieuze stroom van levensenergie in het lichaam. In de traditionele oosterse geneeskunde staat de mens en zijn leefomgeving centraal. De focus ligt hierbij op de kwaliteit en stroom van levensenergie (Ki) waarbij we op zoek gaan naar de oorsprong van de klacht of verstoring van energie. Alle aspecten van de mens worden dus nader bekeken. Er wordt gekeken naar de levenswijze, voeding, mentale gemoedstoestand, lichaamshouding evenals naar de invloeden van buitenaf.

 

Door naar de invloeden binnen en buiten de mens te kijken, is het mogelijk om een duidelijker beeld van de Ki stroom te vormen. Verstoringen in de circulatie van de Ki, maar ook te weinig energie of een overschot van een bepaalde energie kan ervoor zorgen dat we niet lekker in ons vel zitten of dat klachten zich gaan ontwikkelen. Een shiatsubehandeling zorgt ervoor dat gezondheidsklachten verbeteren of, beter nog, worden voorkomen. De Ki en energiebanen staan in directe verbinding met de organen en hebben zo invloed op alle lichaamsfuncties. Daarnaast geeft shiatsu ook een diepe ontspanning, het werkt preventief, herstellend en verzachtend.

 

Tijdens een therapeutische sessie wordt er tevens een diagnose gesteld aan de hand van vier criteria, namelijk: bo-shin: observeren, bun-shin: luisteren, mon-shin: vragen stellen (anamnese) en setsu-shin: aanraking. Bij de setsu-shin wordt gewerkt door de Hara (de buik), aan de buitenzijde, met de hand rustig te bevoelen om zo de balans van energie in het lichaam te meten. Hiermee kom je dichterbij de kern van de persoon zelf want de Hara staat voor de persoonlijkheid/ karakter van iemand. In combinatie met de andere stappen krijgt de behandelaar een beter inzicht in de disbalans of klacht van de cliënt. Aan de hand hiervan wordt een behandeling op maat gegeven.

 

Voor wie is shiatsu geschikt?

 • Shiatsu is een manuele therapie die een positief effect kan hebben op uiteenlopende klachten van acute en/of chronische aard o.a. vermoeidheid, rugpijn, nek- en schouderklachten, gewrichtspijnen, slapeloosheid, depressie, onrust, hoofdpijn, menstruatieproblemen, lage weerstand, spijsverteringsklachten, overprikkeling en vele andere aandoeningen.

 • Bij een shiatsubehandeling wordt niet alleen de klacht zelf behandeld, maar vooral de onderliggende oorzaak ervan. Hierdoor treedt niet alleen een verbetering op in de klacht zelf, maar ook in de onderliggende conditie.

 • Door het reguleren van de energiestromen in het lichaam, verbetert de balans waardoor een behandeling je energieker doet voelen. Shiatsu werkt ontspannend, het versterkt de weerstand en het lichaamsbewustzijn waardoor het gevoel van welzijn verbetert.

 • Hoe langer bepaalde klachten aanwezig zijn, hoe langer het duurt voordat er een significante verbetering op zal treden. Shiatsu verbetert het zelf herstellend vermogen van jouw lichaam door de natuurlijke kracht ervan te activeren echter hoe langer bepaalde klachten aanwezig zijn, hoe langer het duurt voordat er een significante verbetering op zal treden.

 • Shiatsu is geschikt voor alle leeftijden en nagenoeg alle lichaamscondities.

 • Oriëntatie: Voorafgaand hebben we eerst een (vrijblijvend) telefonisch oriëntatiegesprek om nader kennis te maken, verdere uitleg te geven en te ontdekken of dit momenteel het beste bij je past of dat er eventueel toch een ander advies nodig is. Wil je meer informatie, ontdekken wat Tao Touch Shiatsu voor jou persoonlijk kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier.

 • N.B: Shiatsu is een essentiële investering in jezelf en jouw gezondheid echter het is nooit een vervanger van de reguliere geneeskunde. Het is daarom belangrijk de klachten eerst aan de (huis)arts voor te leggen.

 • Shiatsu kan goed samengaan met een reguliere behandeling of in combinatie met een andere alternatieve therapie echter alleen in samenspraak en met toestemming van de huisarts, specialist of andere behandelaar.

 

 

Shiatsu is af te raden bij:

 • Koorts

 • Zware virusinfecties

 • Vlak na een operatie

 • Kanker ten tijden van bestraling e/o chemotherapie.

 • Shiatsu wordt niet gegeven wanneer iemand verslaafd is (of onder invloed is van) aan alcohol of drugs.