Wat doet shiatsu?

In de traditionele oosterse geneeskunde staat de mens en zijn leefomgeving centraal. De focus ligt hierbij op de kwaliteit en stroom van levensenergie (Ki) waarbij we op zoek gaan naar de oorsprong van de klacht of verstoring van energie. Alle aspecten van de mens zoals levenswijze, voeding, mentale gemoedstoestand, lichaamshouding en de invloeden van buitenaf worden hierin nader bekeken. Door naar de invloeden van binnen en buiten de mens te kijken, is het mogelijk om een duidelijker beeld van de Ki stroom te vormen. 

De Ki en energiebanen staan in directe verbinding met de organen en hebben zo invloed op alle lichaamsfuncties. Verstoringen in de circulatie van energie, maar ook een tekort of een overschot ervan kan ervoor zorgen dat je niet lekker in jouw vel zit of dat er klachten ontstaan. Een shiatsubehandeling zorgt ervoor dat klachten worden voorkomen of zich gaan herstellen. Het geeft een diepe ontspanning, verbeterde gezondheid en innerlijke rust. In de visie van de traditionele oosterse geneeskunde is de kwaliteit van Ki een bepalende factor voor onze gezondheid. Het bepaalt hoe wij als mens functioneren en hoe wij ons voelen. 

Het doel van een behandeling is om onze levensenergie (Ki) optimaal te laten circuleren en geeft invulling aan de diep menselijke behoefte om (met respect) aangeraakt te worden. Het is een subtiele weg naar binnen en helpt om een goede balans te vinden tussen lichaam en geest, hierdoor is het zeer behulpzaam bij stress gerelateerde klachten e/o depressies.

Tijdens een therapeutische sessie wordt er diagnose gesteld aan de hand van vier criteria, namelijk: bo-shin: observeren, bun-shin: luisteren, mon-shin: vragen stellen (anamnese) en setsu-shin: aanraking. Bij de setsu-shin wordt gewerkt door, aan van buitenaf, de Hara (de buik), met lichte (hand- of vinger)druk aan te raken om zo de balans van energie in het lichaam te meten. Hiermee kom je nader tot de kern van de persoon zelf want de Hara staat voor de persoonlijkheid/ karakter van iemand. In combinatie met de andere stappen krijgt de behandelaar een beter inzicht in de disbalans of klacht van de cliënt.

 

Voor wie is shiatsu geschikt?

  • Shiatsu is een manuele therapie dat een positief effect kan hebben op uiteenlopende klachten van acute en/of chronische aard o.a. vermoeidheid, rugpijn, nek- en schouderklachten, gewrichtspijnen, slapeloosheid, depressie, onrust, hoofdpijn, menstruatieproblemen, lage weerstand, spijsverteringsklachten, overprikkeling en vele andere aandoeningen.

  • Bij een behandeling wordt niet alleen de klacht zelf behandeld, maar vooral de oorzaak ervan. Hierdoor treedt verbetering op in zowel de klacht zelf als in de onderliggende conditie.

  • Door het reguleren van de energiestromen in het lichaam, herstelt de balans waardoor jij je energieker voelt. Shiatsu werkt ontspannend, het versterkt de weerstand en het lichaamsbewustzijn waardoor het gevoel van welzijn verbetert.

  • Hoe langer bepaalde klachten aanwezig zijn, hoe langer het duurt voordat er een significante verbetering op zal treden. Shiatsu stimuleert het zelf herstellend vermogen van jouw lichaam echter hoe langer bepaalde klachten aanwezig zijn, hoe langer het duurt voordat er een significante verbetering op zal treden.

  • Shiatsu is geschikt voor alle leeftijden en nagenoeg (bijna) alle lichaamscondities. Het is een essentiële investering in jezelf en jouw gezondheid echter het is nooit een vervanger van de reguliere geneeskunde. Het is daarom belangrijk de klachten eerst aan de (huis)arts voor te leggen.

  • Shiatsu kan goed samengaan met een reguliere behandeling of in combinatie met een andere (holistische) therapie echter alleen in samenspraak en met toestemming van de huisarts, specialist of andere behandelaar.

 

 

Shiatsu is af te raden bij:

  • Koorts

  • Zware virusinfecties

  • Vlak na een operatie

  • Kanker ten tijden van bestraling e/o chemotherapie.

  • Shiatsu wordt niet gegeven wanneer iemand verslaafd is (of onder invloed is van) aan alcohol of drugs.